Rocarta-online

Vatra Dornei


[Cuprins]

Date generale si economice

Statiune balneoclimatica permanenta, oras in Judetul Suceava, la confluenta Dornei cu Bistrita, in pitoreasca Depresiune a Dornelor, strajuita de culmile muntilor Suhard, Calimani si Bistritei. (v. Muntii Calimani). Altitudinea: 790-855m. Exploatari de turba si de mangan. Termocentrala. Masini si utilaje forestiere; productie de cherestea, ambalaje, blanarie si produse alimentare (lactate, branza topita, panificatie); ateliere de reparatii de masini si utilaje.

Vedere din Vatra Dornei

Istorie

Asezare aparuta in ultimul deceniu al sec. XVI, prin stabilirea aici a unor locuitori ai Campulungului, localitatea Vatra Dornei este mentionata de Dimitrie Cantemir (in Descriptio Moldaviae) printre cele 15 sate ce formau Ocolul Campulungului, avand in 1774 peste 260 de familii. Ocolul Campulungului era un tinut de tarani liberi, care faceau de straja la hotarul Moldovei (vezi Moldova). Ocupatia austriaca ce incepe din 1777 lichideaza drepturile si libertatile dornenilor, aducandu-le un sir nesfarsit de suferinte si nedreptati. In anul 1845 s-a construit primul stabiliment de bai, iar in 1884 au inceput si tratamentele cu namol de turba provenit din turbariile locale.

Vatra Dornei ca statiune

Izvoarele minerale de aici au ape carbogazoase, bicarbonatate, sodice, feruginoase, magneziene, unele si sulfatate, iar namolul de turba contine substante minerale si organice (solubile si insolubile), rasini si uleiuri eterice; climatul subalpin, ca factor terapeutic, prin aerul usor iodurat si incarcat cu aerosoli de padure de rasinoase, cu esente volatile de terebentina, ca si prin ionii negativi de oxigen, ozon si radiatii ultraviolete, activeaza puternic intregul organism. Statiunea este recomandata in tratamentul afectiunilor cardiovasculare, aparatului locomotor, anemiilor, reumatismului, hipertiroidei, sistemului nervos periferic etc.

Principalele obiective turistice

- Muzeul Orasenesc, amenajat intr-o frumoasa cladire cu turn inalt in fata si cu creneluri, expune colectii valoroase cinegetice si de stiintele naturii (foarte atractive fiind exponatele de exemplare rare din fauna Depresiunii Dorna si muntilor inconjuratori); - Parcul Orasului, o adevarata padure-parc dominata de fagi si brazi, incepe din centrul statiunii si urca pe pantele inferioare ale Dealului Negru, cu alei ce patrund in inima padurii, ajungand pana la Masa lui Terente, o frumoasa poiana ce ofera o priveliste incantatoare asupra depresiunii (numita sugestiv si Tara Dornelor) si a muntilor din jur; - Dealul Runc, pe care s-a amenajat un popas turistic, ofera si el o larga belvedere asupra orasului. Exista teleferice pentru a urca pe muntii din jur.

Regiunea inconjuratoare

- statiunea Dorna Candrenilor; - satul Iacobeni; - statiunea Saru Dornei - Rusca - Poiana Negrii, localitate rurala renumita pentru izvoarele sale minerale ce se imbuteliaza si se consuma in intreaga tara ca apa de masa; - Poiana Stampei, localitate rurala cu rezonanta etnografica, unde sunt case cu interioare artistic decorate; turbarie intinsa (675ha), declarata rezervatie naturala; - Cosna, localitate rurala, in apropierea careia se afla turbariile Tinoavele Borcutului (865m alt.) si Poiana Cosnei (936-954m alt.), mlastina Tinoava Mare (890m alt.) ce constituie un adevarat bazin de colectare a paraurilor din jur, fiind marginita de o padure de pitici; statiune balneoclimatica locala; - Ciocanesti, localit. rurala miniera, centru etnografic si de arta populara (cusaturi in culori vii si variate, obiecte din piele - cu precadere chimire; case cu decoratii murale exterioare si cu interioare realizate cu mult simt artistic).

Domenii


Click here to access the EduSoft website